Czy olej z awokado jest dla ciebie dobry?Olej z awokado jest powszechnie uważany za zdrowy tłuszcz. Ma wysoką zawartość tłuszczów jednonienasyconych, które są dobre dla Ciebie. Istnieją jednak różne rodzaje tłuszczów, a niektóre z nich są oczywiście zdrowsze od innych. Na przykład, smalec jest również bogaty w tłuszcze jednonienasycone, ale nie zalecamy go jako podstawowego oleju do gotowania lub spożywania w sałatkach, ponieważ jest również obciążony tłuszczami nasyconymi. Z drugiej strony, oliwa z oliwek ma wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych i niską ilość tłuszczów nasyconych; jest uważana za zdrowy tłuszcz i ma wiele potencjalnych korzyści, gdy jest spożywana regularnie. Co więc z olejem z awokado? Czy mieści się gdzieś pomiędzy smalcem a oliwą z oliwek? A może jest bardziej podobny do masła lub czegoś zupełnie innego?

Czym jest olej z awokado?

Olej z awokado to olej jadalny pozyskiwany z miąższu awokado. Awokado to owoc, który charakteryzuje się również wysoką zawartością tłuszczu. Olej ten od wielu lat jest wykorzystywany w różnych kuchniach świata. Oprócz tego, że jest wzmacniaczem smaku, jest również używany w kuchni jako źródło zdrowych tłuszczów. Olej z awokado ma wysoki punkt dymienia, co czyni go dobrym wyborem do gotowania w wysokich temperaturach. Może wytrzymać temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Ma również łagodny smak, który nie zdominuje innych składników Twojej potrawy. Olej z awokado ma wysoką zawartość tłuszczów jednonienasyconych, które są uważane za zdrowe tłuszcze. Uważa się, że tłuszcze jednonienasycone zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru. Mogą również pomóc Ci schudnąć i obniżyć poziom cukru we krwi.

Ile tłuszczów nasyconych jest w oleju z awokado?

Olej z awokado ma wysoką zawartość tłuszczów jednonienasyconych, ale zawiera również umiarkowaną ilość tłuszczów nasyconych. Dokładna ilość tłuszczów nasyconych w oleju z awokado zależy od tego, skąd pochodzi. Większość komercyjnych marek oleju z awokado jest tłoczona z miąższu owocu awokado. Rodzaj awokado, z którego pozyskiwany jest olej, może mieć duży wpływ na ilość tłuszczu i innych składników odżywczych znajdujących się w oleju. Olej z awokado, który jest tłoczony z awokado Hass ma wyższą zawartość tłuszczu całkowitego i nasyconego niż olej z awokado, który jest tłoczony z awokado Fuerte.

Ile jednonienasyconego tłuszczu znajduje się w oleju z awokado?

Olej z awokado to tłusty owoc, który był używany do gotowania, smażenia i jako dressing. Jest doskonałym źródłem tłuszczów jednonienasyconych, o których wiadomo, że obniżają poziom cholesterolu i poprawiają zdrowie serca.

Ogólnie rzecz biorąc, im więcej tłuszczów jednonienasyconych jest w oleju, tym lepiej dla serca. Owoc awokado zawiera około 14 gramów tłuszczów jednonienasyconych w jednej uncji (28 gramów), co stanowi około 5% dziennego spożycia.

Wiele osób kojarzy tłuszcze jednonienasycone z oliwą z oliwek, co jest prawdą, ale olej z awokado również zawiera dużą ilość tłuszczów jednonienasyconych. W zależności od marki, olej z awokado zawiera około 75-81% tłuszczów jednonienasyconych.